Qyntel Woods

Qyntel Woods
Woods on the fastbreak.

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Greatness awaits those who try...

Manowar - Mountains 


Καλησπέρα σας!
Μετά από μια λυτρωτική σειρά εναντίον της Εφές, ακολούθησε μια υποτονική εβδομάδα, που κατά την εξέλιξή της, μας φόρτωνε με αξιοζήλευτο άγχος. Εξαιτίας της αναμονής του Final Four. Τουτέστιν, συνεπακόλουθο της αγωνιστικής αδράνειας.
Η αναμονή ολοκληρώθηκε. Σήμερα Παρασκευή, ξεκινάει το εορταστικό (τρόπος του γράφειν) τριήμερο της Κωνσταντινούπολης για όλους τους λάτρεις της Ευρωλίγκα.

Οι αντίπαλοι γνωστοί από καιρό. Ο πρώτος ημιτελικός που θα διεξαχθεί στις 18.30 ώρα Ελλάδας, φέρνει αντιμέτωπους την ΤΣΣΚΑ και τον Ολυμπιακό. Ο δεύτερος ημιτελικός ανάμεσα σε Φενέρ και Ρεάλ 3 ώρες αργότερα. Με τυπικά και ουσιαστικά γηπεδούχο την Τουρκική ομάδα, σε αντίθεση με το Final Four της Μαδρίτης προ διετίας, που περιελάμβανε ακριβώς τους ίδιους αντιπάλους, με μόνη διαφορά τότε, την τυπικά και ουσιαστικά γηπεδούχο Ρεάλ.
Εδώ που φθάσαμε, στους τέσσερις καλύτερους της χρονιάς κατά γενική ομολογία, δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε κρυφά πλεονεκτήματα, σε καλύτερους παίκτες ή άριστους προπονητές. Εδώ που φθάσαμε, η θέληση για τη νίκη θα μετρήσει περισσότερο από το κάθε λογής αριθμητικό ή διαιτητικό πλεονέκτημα. 

Ας αρχίσω αντίστροφα. Με το ζευγάρι Φενέρ-Ρεάλ. Διακρίνω μια ισορροπία στην αναμέτρηση. Η Ρεάλ υπερτερεί στην περιφέρεια (σαν γνήσια Σπανιόλα) με τους Γιουλ, Ντρέιπερ, Φερνάντεθ, Ντόντσιτς, Κάρολ, Ματσιούλις, Τέιλορ έναντι των Ντίξον, Σλούκα, Μαχμούτογλου, Μπογκντάνοβιτς, Νάναλι, Κάλινιτς. Η Φενέρ αντιθέτως υπερτερεί στους ψηλούς με κάθε κόστος. Με Ούντο, Βέσελι, Άντιτς, Ντατόμε και -έστω- Μπένετ έναντι των Αγιόν, Χάντερ, Ράντολφ, Ρέγιες, Νοτσιόνι και Τόμπκινς. Στις φετινές αναμετρήσεις είχαν νικήσει αμφότεροι στις έδρες τους.

Τι πρέπει να κάνει η Φενέρ; Να περιορίσει τους κινητήριους μοχλούς Γιουλ-Ντόντσιτς και Κάρολ στην περιφέρεια με Ντίξον, Νάναλι, Κάλινιτς καθώς και τον δημιουργό-σκόρερ Αγιόν στη ρακέτα. Δεν χάνει από Ράντολφ, Φερνάντεθ, Ρέγιες σε καμία περίπτωση. Να κρατήσει το παιχνίδι σε χαμηλό σκορ και λίγες κατοχές.

Τι πρέπει να κάνει η Ρεάλ; Να περιορίσει τον Μπογκντάνοβιτς με Ντρέιπερ-Ματσιούλις αρχικά και να χαλάσει το παιχνίδι του Ντίξον με Ντρέιπερ-Γιουλ. Να κρατήσει μακριά από τη ρακέτα της Ούντο, Βέσελι με τους Χάντερ, Ράντολφ αλλά και να μαρκάρει αποτελεσματικά τον Ντατόμε με Ματσιούλις, Νοτσιόνι. Να μην αφήσει αιφνιδιασμό να πάει στράφι και να κυνηγήσει όλες τις δεύτερες επιθέσεις. Να πιέσει τους λίγους αλλά καλούς ψηλούς της Φενέρ για να κερδίσει κάθε επιθετικό ριμπάουντ. Έχει περισσότερους αναλώσιμους ψηλούς να θυσιάσει.

Για τη συνέχεια,η αναμέτρησή που μας αφορά, με σαφές προβάδισμα της ΤΣΣΚΑ. Σε όλους τους τομείς. Μόνο σε περίπτωση που συμμετείχε ο Λοτζέσκι, θα είχε ένα ισχυρό προβάδισμα στα τριάρια ο Ολυμπιακός.
Η περιφερειακή γραμμή της ΤΣΣΚΑ είναι η γραμμή πυρός της. Τεόντοσιτς, Ντε Κολό, Τζάκσον, Χίγκινς, Φριτζόν και οι δύο Κουλάγκιν σε αντιπαράθεση με τους Μάντζαρη, Σπανούλη, Γκριν, Ουότερς και Τολιόπουλο. Φαινομενικά ασταμάτητη η περιφέρεια της Ρώσικης αρμάδας.
Σχετική ισορροπία στη θέση 3 με ποικιλία σε κοντά σχήματα με Κουρμπάνοφ, Χίγκινς, Αντόνοφ ή ψηλά σχήματα με Βοροντσέβιτς, Κορόμπκοφ από την ΤΣΣΚΑ ενώ το βάρος θα επωμισθούν στον Ολυμπιακό οι Παπανικολάου και Παπαπέτρου κατά κύριο λόγο. Αμυντικογενείς προσανατολισμοί στη συγκεκριμένη θέση και για τις δύο ομάδες. Αρκετός χώρος για τρίποντα θα προκύψει από τη δημιουργία των γκαρντ σε κάθε περίπτωση.
Ολοκληρώνουμε με τους ψηλούς. Για την ΤΣΣΚΑ οι Χάινς, Κριάπα, Βοροντσέβιτς, Ογκουστίν και Φρίλαντ ενώ ο Ολυμπιακός με Μιλουτίνοφ, Μπερτς, Γιανγκ, Πρίντεζη και Αγραβάνη εξισορροπεί κάπως τις γραμμές στο 4 και 5. Οι αμυντικές ικανότητες του Χάινς αλλά και των Κριάπα, Βοροντσέβιτς θα ρυθμίσουν κατά μεγάλο ρόλο την ανταπόκριση των Μπερτς, Μιλουτίνοφ, Γιανγκ στις πάσες των περιφερειακών του Ολυμπιακού μετά από τα πλάγια και κεντρικά πικ εν ρολς. Οι Ογκουστίν και Φρίλαντ δεν μπορούν να κρίνουν σε καμία περίπτωση την έκβαση του αγώνα. Σε αντίθεση με τη δυναμική παρουσία του Πρίντεζη στην επίθεση και την αμυντική του προσήλωση στα ριμπάουντς. Καθοριστικός σε κάθε περίπτωση θα είναι ο ρόλος του Αγραβάνη που θα χρειαστεί για να περιορίσει κάθε αντίπαλο ψηλό και ειδικότερα τον Βοροντσέβιτς καθώς και τον Κριάπα. Θεωρώ τον Αγραβάνη ως τον σημαντικότερο ψηλό του Ολυμπιακού στο ατομικό μαρκάρισμα, από την κάλυψη του τριπόντου μέχρι τα μπλοκ άουτς της ρακέτας. Ελπίζω να μην φορτωθεί με φάουλς. Είναι τόσο σημαντικός όπως με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι.

Τι πρέπει να κάνει η ΤΣΣΚΑ; Να περιορίσει τους κινητήριους μοχλούς Σπανούλη-Γκριν στην περιφέρεια, καθώς και τον Πρίντεζη στη ρακέτα. Αν επιδιώξει να τους χαλάσει το παιχνίδι, θα έχει καταφέρει το σημαντικότερο βήμα για την επικράτηση. Σημαντικός επίσης ο game changer Παπανικολάου που αν πιάσει απόδοση, θα είναι δύσκολο να μαρκαριστεί από τους αντίστοιχους παίκτες της θέσης του. Θα χρειαστεί να βγει εκτός ρυθμού εξαιτίας των φάουλς ή να αναλωθεί στο μαρκάρισμα του Ντε Κολό.

Τι πρέπει να κάνει η Ολυμπιακός; Αρχικά να περιορίσει τον Ντε Κολό με τον Παπανικολάου, στη συνέχεια να βγάλει εκτός ρυθμού τον Τεόντοσιτς με τον Μάντζαρη και τελικά να μην αφήσει χώρους σε Τζάκσον, Χίγκινς για διεισδύσεις με Σπανούλη-Γκριν αλλά ούτε και ελεύθερα τρίποντα στους Κουρμπάνοφ, Βοροντσέβιτς, Φριτζόν. Σημαντικό επίσης ότι όλοι μα όλοι οι παίκτες της ΤΣΣΚΑ μαρκάρονται "ψυχολογικά" εκτός του Χάινς. Αν πάρει προβάδισμα στο σκορ ο Ολυμπιακός, δύσκολα θα επιστρέψει η ΤΣΣΚΑ εκτός των Χάινς, Ντε Κολό και Τεόντοσιτς. Θα χρειαστεί λοιπόν να κάνει το τέλειο αμυντικά παιχνίδι κι ας έχει χάσει στις δύο φετινές αναμετρήσεις της κανονικής περιόδου. Δεν παίζει μπάσκετ το παρελθόν εξάλλου. 

Σε τέτοια παιχνίδια κορυφαίων αναμετρήσεων που κρίνουν τρόπαιο, υστεροφημία, χρήματα και δόξα, σημαντικότατο ρόλο παίζει η αυταπάρνηση και ο ψυχισμός. Αυτά που πρεσβεύει η κορυφαία αυτή ομάδα που λέγεται Ολυμπιακός, από το προηγούμενο Final Four του 2012 στην Κωνσταντινούπολη κι αποτελούν παρακαταθήκη του Ντούσαν Ίβκοβιτς, αυτής της Σέρβικης γριάς αλεπούς της προπονητικής αλλά και του τότε βοηθού του Βαγγέλη Αγγέλου:
Όλοι για έναν, κι ένας για όλους.
Όλοι μαζί λοιπόν, με αυταπάρνηση και άκρατο ψυχισμό για την ομάδα. Βρίσκεται πλέον στο DNA αυτής της ομάδας. Όποιος πέφτει οφείλει να ξανασηκωθεί. Ακόμα κι αν δεν μπορεί, θα σπεύσουν οι υπόλοιποι να τον βοηθήσουν. Αυτό είναι το μεγαλείο της προσπάθειας. Greatness awaits those who try...
Το μόνο που χρειάζεται αυτή η ομάδα από τους οπαδούς της, είναι ενθάρρυνση και θετική ενέργεια. Τα υπόλοιπα θα καταλήξουν όπως τα ευχόμαστε αρκεί να υπάρχει πίστη στις ικανότητες της ομάδας για το τελικό αποτέλεσμα.
Με τη νίκη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου